Valeriu Tabără, ASAS: România n-a fost și n-are cum să fie grânarul Europei. Noi producem calitate, nu cantitate

 Valeriu Tabără, ASAS: România n-a fost și n-are cum să fie grânarul Europei. Noi producem calitate, nu cantitate
Distribuie stirea pe

Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), demontează unul dintre cele mai cunoscute mituri despre România: „Țara noastră n-a fost și nu o să fie niciodată grânarul Europei, pentru că nu are cum. Oricât am vrea și ne-ar plăcea nouă, nu putem să ne comparăm cu producțiile mari din state precum Franța, Germania sau Spania, calitativ, însă, le dăm clasă.”

Cu un pic de noroc de la natură și tehnologii de top ne putem apropia, însă, foarte ușor de o recoltă de 15 milioane de tone (aproape jumătate din cât produc francezii), ceea ce înseamnă un plus de vreo trei milioane de tone raportat la volumul din acest an.

Apropo de lozinca că România a fost grânarul Europei și că iar va fi. N-a fost niciodată grânarul Europei România, nici n-avem cum să fim. Din punct de vedere cantitativ, Franța, Italia și Spania au produs tot timpul mai mult, în timp ce țara noastră a obținut un grâu de excelentă calitate și prin aceasta a fost renumită. Palatele de pe Calea Victoriei s-au construit prin exportul de grâu de foarte bună calitate, aici trebuie sa câștigăm”, a declarat fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără la Podu Iloaiei, județul Iași, la un eveniment organizat de Asociația Grânarii.

Potențial de 15 milioane tone anual

România are un potențial de producție la grâu de circa 15 milioane de tone, care ar putea să fie atins cu ușurință cât de curând, susține fostul ministru al Agriculturii. Deocamdată, însă, ne mândrim cu cele aproximativ 11,4 milioane de tone – recolta record din acest an, cea mai mare de după aderarea României la Uniunea Europeană.

Când depășim 10-12 milioane de tone, putem vorbi de producție mare în România, nu când avem șase milioane tone. Anul acesta, se pare ca sunt circa 11 milioane tone, în condițiile în care capacitatea României este undeva spre 15 milioane tone. Prin perfecționarea tehnologiilor, prin majorarea producției numai cu 300-400 kilograme la hectar, putem ajunge la acești parametri”, afirmă Valeriu Tabără.

2021 este un an bun pentru producătorii de grâu, fiind înregistrată cea mai mare recoltă din 2007 până în prezent, dar și cea mai ridicată medie la hectar (5.340 kg/ha), potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii. Spre comparație, la francezi media la hectar trece de șapte tone.

Județele în care s-a depășit media națională se află în vestul țării – Satu Mare,

 » Continuare


Distribuie stirea pe

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *